Celostátní přehlídka středoškolských pěveckých sborů

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice na Celostátní přehlídce středoškolských pěveckých sborů MEZZOCHORI, 10-.-12.11. 2023
Holky a kluci z Pěveckého sboru gymnázia Strakonice strhli o tomto víkendu světový rekord ve zpěvu. Se dvěma krátkými pauzami na spánek zpívali nonstop od pátečního odpoledne do nedělního poledne. Stalo se to v Hradci Králové, kde se konala Celostátní přehlídka středoškolských pěveckých sborů Mezzochori 2023.
Se zpěvem začali už v autobusu ze Strakonic do Hradce. Tehdy bylo ještě nutno je trochu krotit, protože večer nás v krásném sále hradecké Filharmonie čekalo soutěžní vystoupení v kategorii bez povinné skladby.
(Naposledy jsme soutěžili v roce 2018, tak jsem chtěla, abychom se soutěžením začali zlehka, proto padla volba na tuto kategorii.) Naše vystoupení porota ocenila „Zvláštní cenou za stylové provedení skladby Tanzen und springen“, což je veselá renesanční skladba skladatele Hanse Leo Hasslera.
Povedené vystoupení před příjemným publikem budoucích kamarádů z dalších sborů zpěvačky a zpěváky nastartovalo tak, že od té doby téměř nezavřeli pusu.
Zpívali pod mostem, nad mostem, ve škole, kde jsme spali, na vyhlášení výsledků, na zábavném večeru po vyhlášení výsledků, zase ve škole, i cestou zpátky v autobusu.
Kromě soutěže a získávání nových kamarádů z celé republiky si všichni stihli prohlédnout Hradec Králové, zkusit si zpěv pod vedením jiného sbormistra na workshopu s vynikajícím Lukášem Holcem z Českého Krumlova, navštívit nějakou tu kavárnu, dobře se najíst v konferenčním centru Aldis, trochu zmoknout a někdo viděl i Svatého Martina na bílém koni.
A za odměnu se od pana učitele Žitného cestou domů dozvěděli, jak to s tím Hradcem vlastně bylo už od dob Elišky Rejčky až do nadčasových architektonických zásahů pánů Gočára a Kotěry. Odjeli jsme všichni plni zážitků, o čemž svědčí i zápisy v kronice:
Bylo inspirativní slyšet zpívat jiné sbory a pak to s nima rozjet na večerní párty.
Ze zájezdu do Hradce si odvážíme vyřvané hlasivky, ale svělou náladu.
Nejlepší byly večerní procházky a zpívání pod mostem.
Budeme dlouho vzpomínat.
Marcela Miková, sbormistryně
 

Přečteno: 436x
Vydáno: 16.11.2023



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách