Za poznáním plzeňských památek

Ve čtvrtek 25. 4. se třídy 1. C, 5. O a výtvarná skupina 1. B vypravily na výtvarnou exkurzi do Plzně.

Ráno jsme se sešli na strakonickém nádraží, což pro nás, nedojíždějící, byla úžasná příležitost si přispat, zatímco naši dojíždějící spolužáci doufali, zda vůbec stihnou přijet včas. Nakonec všichni dorazili a my jsme mohli vyrazit vlakem vstříc Plzni.

Po příjezdu do Plzně jsme se rozdělili na 2 skupiny. Třída 5. O spolu s výtvarnou skupinou 1. B se vydaly s p. uč. Hajdekrem nejprve do katedrály sv. Bartoloměje a třída 1. C s pí. uč. Lukačevičovou do Velké synagogy.

Při příchodu do Velké synagogy jsme všichni muži dostali kipu (známou také jako jarmulka), kterou jsme během prohlídky měli na hlavě a pak si ji odvezli domů jako suvenýr. Od průvodkyně jsem se dozvěděli spoustu zajímavostí spojených s dějinami výstavby Velké synagogy, ale i židovskými dějinami. Dále o dějinách plzeňské židovské obce, především o okolnostech jejich života v době 2. sv. války, antisemitistických problémech. I o tom, že synagoga v 2. sv. válce nesloužila jen náboženským obřadům, ale že zde byl sklad zabaveného židovského nábytku a později se zde šily uniformy pro německé vojáky. Samotná synagoga je největší českou synagogu, a dokonce se pyšní tím, že je 2. největší synagogu v Evropě a 5. ve světě, je postavena v románském stylu s maurskými prvky.

Naše prohlídka pak pokračovala návštěvou katedrály sv. Bartoloměje, kde jsme mohli obdivovat nádherně provedenou rekonstrukci gotického interiéru. I zde jsem se od průvodkyně dozvěděli mnoho zajímavého. A to, že katedrála byla původně farním kostelem a katedrálou se stala až v 90. letech 20. stol. díky vzniku Plzeňské diecéze. Také to, že se tato plzeňská dominanta umístěna na náměstí Republiky pyšní nejvyšší kostelní věží v Česku. Viděli jsme presbytář s nádherným novogotickým oltářem a také nejcennější památku této katedrály Plzeňskou madonu vytvořenou v tzv. krásném slohu.

Po navštívení obou míst už zbýval jenom hodinový rozchod, který jsme většinově strávili v OC Plaza a pak už jen cesta vlakem zpátky do Strakonic.

Autor: Tomáš Vlastník, 1.C
Přečteno: 232x
Vydáno: 25.4.2024



Další články v kategorii

Soutěž na ztvárnění obalu ročenky Gymnázia Strakonice
Třída 1. A na výstavě obrazů Miloslava Brůhy
Gymnázium Strakonice vypisuje výtvarnou soutěž
Exkurze do Českého Krumlova 6.6. 2023
Čestický brambor 2022