Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO

Kategorie A chemické olympiády, ze které je možný postup do Národního kola a následně pak do kola Mezinárodního, je určena pro studenty 3. a 4. ročníků středních škol a gymnázií. Přesto v ní soutěží Filip Holeček, student 8.0, již potřetí. Jak je to možné? Vysvětlení je prosté – Filipa chemie baví, ve svém volnu proniká do tajů a záhad nejen středoškolské, ale hlavně vysokoškolské chemie, a proto mohl v této kategorii soutěžit i jako student 2. ročníku.

Národní kolo letošního jubilejního 60. ročníku ChO se konalo od 29.1. do 1.2. 2024 v Brně pod záštitou VUT. Program pro studenty byl nejen pracovní, ale i vzdělávací a zábavný.

Hned druhý den po příjezdu soutěžili studenti v teoretické části, kde byli testováni v oborech anorganické, organické, fyzikální chemie a biochemie. I přes vysokou náročnost zaujala Filipa nejvíce anorganická chemie, jejíž úkoly se týkaly problematiky halogenů a jejich sloučenin, které mají využití od jaderné energetiky až po ohňostroje a výbušniny.

Další den byl věnován laboratorní praxi, kde například studenti stanovovali obsah kyseliny acetylsalicylové v tabletě Paralenu. Překvapivé pro ně bylo, že zastoupení účinné látky v tabletě jsou pouze miligramy a většinu hmotnosti tablety tvoří plnidla.

Po náročném dopoledním programu čekala studenty exkurze do různých podniků, např. do Thermofischeru, který je dodavatelem chemikálií, laboratorního skla a nádobí i do škol. Na večery věnované hospodskému kvízu budou také účastníci s úsměvem rádi vzpomínat.

A již tu byl netrpělivě očekávaný den vyhlášení výsledků. Filip se i přes svoje obavy, že mu vše nevyšlo tak, jak by si přál, dočkal ocenění v podobě 8. místa, což mu otevřelo dveře do možného postupu do mezinárodního kola ChO. Teď ještě musí zabojovat ve dvou šestidenních přípravných soustředěních a získat další cenné body. Motivace pro Filipa i všechny studenty je velká – Mezinárodní kolo ChO se letos koná v Saudské Arábii.

Autor: RNDr. Alena Trávníčková
Přečteno: 642x
Vydáno: 18.3.2024



Další články v kategorii

C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Hodina moderní chemie
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Chemická exkurze
Hodina moderní chemie