Školní exkurze – Staroměstské radnice, Prašná brána a Česká národní banka

V úterý 9. 4. 2024 se třídy 3. B a 3. C zúčastnily zajímavé exkurze. Cílem byla Staroměstská radnice, Prašná brána a ČNB.

Při příchodu na Staroměstské náměstí jsme měli to štěstí, že orloj právě odbíjel dvanáctou hodinu. Spolu s davy turistů jsme obdivovali postavy apoštolů procházející jednotlivými okénky i zvuky provázející tuto přehlídku. Následovala prohlídka Staroměstské radnice.

Přivítala nás velmi milá průvodkyně, která nás provedla nejen budovou, ale i její historií. Bylo nám umožněno nahlédnout do kaple Panny Marie, ve které se nachází průhled na mechanizmus orloje. Dále jsme procházeli historickými sály Radnice a nakonec jsme sestoupili do podzemí. Tady jako bychom se ocitli ve středověku, procházeli jsme nejstarší původní ulicí pocházející ze 13. století. Po Staroměstské radnici jsme navštívili Českou národní banku s expozicí Lidé a peníze.

Nejdříve jsme zhlédli krátký film o vývoji bankovnictví a měny, následovala přednáška o vzniku ČNB a o jejích guvernérech. Nahlédli jsme i do trezoru, který je chráněn osmitunovými dveřmi. K největším zajímavostem zde patřila velká 130 kilová mince vyrobená z 24 karátového zlata o nominální hodnotě 100 milionů korun. Dále nás upoutaly zlaté cihly, vitríny zachycující historický vývoje peněz a v neposlední řadě také padělky.

Autor: Josefína Holá, Sandra Poštová, 3. B
Přečteno: 207x
Vydáno: 9.4.2024



Další články v kategorii

Přednáška o činnosti Probační a mediační služby
Jak a proč se stát advokátem
Simulace zasedání Rady bezpečnosti
Pražský studentský summit
Beseda prof. Jana Kysely na téma Ústavní vývoj