Krajské kolo soutěže Eurorebus

Dne 13. 4. 2024 se i přesto, že byla sobota, sešla na strakonickém nádraží početná skupina studentů našeho gymnázia. Konkrétně se jednalo o zástupce tříčlenných týmů ze tříd 1. 0, 3. 0, 1. B, 5. 0, 2. A, 2. B, 3. C a 7. 0. Naším cílem bylo zúčastnit se krajského kola 29. ročníku geografické soutěže Eurorebus v Praze. Tato kola jsou určena třídám, které v elektronické části posbíraly dostatek bodů na obdržení pozvánek právě do Prahy.
Poté, co jsme všichni úspěšně a více či méně včas dorazili na místo srazu, jsme posilněni čokoládou od paní učitelky Jirsové nastoupili do autobusu směr hlavní město. Cesta proběhla bez větších komplikací a po krátkém přesunu tramvají se naše skupina ocitla před budovou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, kde se akce konala.
Po prezenci jsme se přemístili do posluchárny, kde proběhlo formální zahájení, a pak už vše záleželo jen na našich schopnostech a vědomostech. Na vypracování testu sestávajícího z otázek vyžadujících všeobecný přehled a těch, které byly zaměřeny na obratnou práci s atlasem, jsme měli 45 minut. Každé družstvo předvedlo to nejlepší, co v dané chvíli mohlo, a pak už všichni napjatě očekávali vyhlášení postupujících do celostátního kola.
Celé kolo bylo rozděleno do tří kategorií, a to ZŠ01 určená 6. a 7. třídám základních škol, ZŠ02 pro 8. a 9. třídy a SŠ pro střední školy. V druhé jmenované kategorii se na výborném 3. místě s přímým postupem do celostátního kola umístili Matěj Bursa, Johana Čížková a Samuel Karhánek z tercie, totéž se povedlo i Janu Vojtovi, Ondřeji Šmídovi a Vítkovi Kotrchovi ze septimy ve středoškolské kategorii (obsadili 5. místo).
Ostatní ale nevěšeli hlavy, protože tady stále byla možnost postoupit na tzv. divokou kartu, která poskytovala vstupenku do celostátního kola 20 nejúspěšnějším třídám ze všech krajských kol, které nepostoupily přímo a skončily „pod čarou”. To se nakonec povedlo i primě (ve složení Jan Kloud, Vojtěch Straka a Matěj Špejzl) a 1. B (Filip Poisl a Jakub Štván).
Celostátní kolo se bude konat opět v Praze, a to 5. června 2024.

Autor: Vítek Kotrch, septima
Přečteno: 293x
Vydáno: 1.5.2024



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
„CYKLISŤÁK“ – 7.O
Klub anglického divadla přijímá nové členy
Ředitelské volno 9. a 10. 5.
Wellbeing Day