EUROPEES MUZIEKFESTIVAL NEERPELT 2024

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice na mezinárodní sborové soutěži
EUROPEES MUZIEKFESTIVAL NEERPELT 2024

V malém belgickém městečku Neerpelt se každé jaro již 72 let koná velký soutěžní festival hudebních těles dětí a mládeže do 26 let. V sudých letech se zde setkávají pěvecké sbory, v lichých letech orchestry. Festival má neopakovatelnou atmosféru, za kterou vděčí výborné organizaci, mnoha nadšeným dobrovolníkům, vstřícnosti místních obyvatel, kteří jsou na festival po právu hrdí a energii, kterou s sebou přivezou stovky mladých lidí. Letošního ročníku se účastnilo více než 80 sborů, což dohromady dalo přes 2300 zpěvaček a zpěváků tentokrát nejen Evropy, ale i z Afriky a Jižní Ameriky.
Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice se tohoto festivalu účastnil poprvé a to v kategorii C – smíšené sbory. Již od ledna jsme se připravovali na soutěžní vystoupení. To má trvat okolo 12 minut a zaznít v něm musí povinná skladba od belgického autora složená přímo pro tuto soutěž a danou kategorii a dále lidová píseň ze země původu sboru zpívaná unisono, tedy jednohlasně. Zbývající čas sbor doplní skladbami ze svého repertoáru tak, aby porotě ukázal všechny své dovednosti, dynamiku, intonaci, výraz, souznění, smysl pro rytmus a týmového ducha. Povinná skladba byla opravdu náročná a při poslechu ostatních sborů bylo zřejmé, že některé sbory si v ní sáhly na hranice svých možností. Soutěžní vystoupení hodnotí mezinárodní porota složená s renomovaných skladatelů, sbormistrů a učitelů zpěvu. Porota sboru udělí body a podle nich pak sbory obdrží ocenění. Nám se podařilo získat více než 80 bodů ze sta a dosáhnout tak na tzv. 1. cenu neboli Erste prijz.
Samotné soutěžní vystoupení je však jen jedním z dílků skládačky zvané „Festival v Neerpeltu“. Všichni místní se celý rok těší na průvod všech sborů, který vždy odpoledne po skončení soutěžních bloků projde městem za zvuku zpěvu a dechové hudby do velké sportovní haly na vyhlášení výsledků, které je velkolepé. Hraje orchestr, vystupují tanečníci, každý sbor obdrží diplom se svým oceněním. Velkým zážitkem je také obrovská festivalová jídelna, kde tým mnoha dobrovolníků dokáže v rekordně krátkém čase rozdat jídlo stovkám zpěváků. Ubytovaní jsme byli v kempu nedaleko místa konání soutěže v malých bungalovech. Zde jsme se potkali s dalšími nejen českými sbory a vznikla zde přátelství, která možná vydrží na celý život. Protože členové našeho sboru umí cizí jazyky a nebojí se je použít, navázali také přátelství se sborem z Ekvádoru, kam jsme byli srdečně pozvání.
V neděli odpoledne jsme byli přizváni na několik workshopů se zahraničními hlasovými kouči a profesionálními hudebníky, ze kterých si také odvážíme mnoho dobrých rad a motivaci k tomu, abychom na sobě dále pracovali. Mezi všemi aktivitami jsme si stihli dát belgické hranolky, posedět v kavárně i projít se po městečku. Poslední večer pak zněl zvuk kytar a zpěvu z jednoho z bungalovů dlouho do noci.
Na soutěž v Neerpeltu budeme dlouho vzpomínat a doufáme, že jsme tam nebyli naposledy. Děkujeme Jihočeskému kraji a městu Strakonice i několika sponzorům za velkou podporu, bez které bychom svou cestu za zkušenostmi a zážitky nemohli uskutečnit.

Přečteno: 224x
Vydáno: 1.5.2024



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
„CYKLISŤÁK“ – 7.O
Klub anglického divadla přijímá nové členy
Ředitelské volno 9. a 10. 5.
Wellbeing Day